Учени от Черноморския технически университет в Турция са установили прекомерни нива

...
Учени от Черноморския технически университет в Турция са установили прекомерни нива
Коментари Харесай

Рибари настояват за редовен мониторинг на водата в Черно море

Учени от Черноморския механически университет в Турция са установили прекомерни равнища на тежки метали в Черно море край турския бряг при проучване на водни проби. Според тях тези проби са токсични.

У нас, мониторинг на водата редовно правят от Басейнова дирекция, а тревожни данни няма. А през последните два месеца риболовците се похвалиха с богат улов на паламуд и чернокоп. Опитните риболовци обаче споделят:

 
Променя се миграционния път на рибата, трансформира се миграционната памет и има инвазивни типове, които по всяка възможност въздействат по някакъв метод. Отдавна изчезна черноморската скумрия, само че в общи линии това е. Един от малко малко добър, естествен сезон.
Димитър Янчев - риболовец, рибарско населено място „ Ченгене скеле ”

Рибарите желаят и мониторинг на Черно море, като съгласно тях замърсители са товарните кораби изхвърлящи найлони и пластмасови боклуци, както и изоставените мрежи от несъразмерен улов.

 
Водата на Черно море във връзка с непорочност се усъвършенства доста. Цялата индустрия по тези съветски реки които се вливат в черно море до Днепър, Днестър, там към този момент ги няма тези индустрии които замърсяват. Останаха замърсяването от торенето по поречието на реките, азотния тор най-много който насърчава цъфтенето на фитопланктона, само че от дълго време не сме следили цъфтенето на планктона и неналичието на О2 във водата.
Димитър Янчев - риболовец, рибарско населено място „ Ченгене скеле ”

Със спазването на разпоредбите по риболовната активност в Черно море и сладководните басейни предстоящо се занимава Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури у нас. Димитър Петков е дълготраен контрольор в организацията, чието занимание обаче е и гмуркането. Споделя ни и персоналните си впечетления.

 
Според мен не са станали по-малко пластмасите. Наблюденията ми са че, в противен случай, значи пластмасата е огромен проблем. Има направени проучвания в тази тенденция, микропластмаса има на всички места, т.е. тя се разгражда и по един или различен метод влиза в хранителната верига.
Димитър Петков - контрольор ИАРА

Изпълнителната организация работи в тясно съдействие както с Басейнова дирекция, по този начин и районната екоинспекция и морска администрация. А за тежки метали в съществуването на българските териториални води няма.

 
Мидите са главния филтър на водата, Те пък са храната на рапаните. Някакво индиректно наблюдаване имаме върху качеството от там, т.е. върху компании, които вършат експорт на рапани и на други модифицирани храни от водни организми. Тези компании наложително вършат разбор за тежки метали. Износителките за рапани, последните им проучвания са мисля от 2021-ва година, всичко е в нормата. Това не значи че не са засечени като първокласен разбор, т.е. има съществуване, само че на всички места те са в нормите.
Димитър Петков - контрольор ИАРА

У нас обаче местата за мидени ферми са лимитирани и не са доста. А условията за основаването и стопанисването на такава плантация съгласно разпоредбите на европейския съюз са доста и постоянно утежняващи за тези които се занимават с този бизнес.

А в сектора са безапелационни, че до идването на обичания за риболовците празник Никулден, прясна риба и вкусни морски специалитети ще има и тази година.

 

За Euronews Bulgaria, Елена Танева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР